top of page

Restorative yoga voor rust en herstel
Restorative yoga is een diepe relaxerende stijl van yoga en ideaal in tijden waarin je lichamelijk en mentaal wilt herstellen en opbouwen of gewoon wilt verstillen.

Het doel is om te vertragen en het zenuwstelsel te ontspannen. Hierdoor kan er een shift gemaakt worden van het sympatisch zenuwstelsel (vechten en vluchten) naar het parasympatisch zenuwstelsel (rust en herstel).

Restorative yoga is een therapeutische vorm van yoga waarin de houdingen zorgen voor een diepe ontspanning van het lichaam en invloed heeft op fysiek en mentaal vlak.


Regelmatig hoor je dat iemand zich onrustig voelt en zich niet meer, of nog moeilijk, kan ontspannen. Het lichaam blijft constant in een doe-modus. Tijdens spanning of stress zijn onze zintuigen alert, de adrenalinespiegel en bloeddruk gaan snel omhoog. Als de spanning is geweken kunnen we, normaal gesproken, weer ontspannen en herstellen. Om verschillende redenen lukt dit laatste soms niet (goed) meer. Dan is er sprake van een overprikkeld zenuwstelsel.


Met Restorative yoga wordt je uitgenodigd je lichaam (parasympatisch zenuwstelsel) - rust, herstel, kalmte weer te activeren en je lichaam herstellen.

In liggend of zittend houdingen wordt je lichaam volledig ondersteund door kussens, bolsters en dekens. Er is weinig beweging, max 2 a 3 houdingen per sessie ( een houding duurt gemiddeld 15 min), zodat er een diepe en rustgevende staat van ontspanning, diepe rust mag zijn.

Restorative yoga betekent herstellende yoga en is geschikt voor stressgerelateerde klachten en kan een ondersteuning bieden bij chronische aandoeningen of pijn, tijdens herstellen van een blessure of operatie.
13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page